Lichaamstaal

Lichaamstaal zegt meer

Tijdens een gesprek is men geneigd om vooral te letten op de inhoud en niet op de manier hoe dit overgebracht wordt. De spreker focust zich in dat geval vooral op datgene wat hij zegt en niet zo zeer op zijn non verbale communicatie. Dat is een groot gemis, omdat men onbewust veel informatie ontleend uit de non verbale communicatie. Sterker nog, diverse onderzoeken tonen aan dat non verbale communicatie belangrijker kan zijn om een deal te sluiten in het bedrijfsleven. Genoeg reden dus om stil te staan bij manieren om de lichaamstaal te verbeteren.

3 manieren om de lichaamstaal te verbeteren

#1           Houding

Ten eerste is onze houding van belang. Voordat een gesprek plaatsvindt halen mensen veel informatie uit de manier waarop iemand zich presenteert. Het is mogelijk om zelfverzekerdheid uit te stralen door rechtop te staan, de buik lichtjes in te houden, de borst naar voren te richten, schouders naar achteren te houden en het hoofd omhoog te houden. Iemand die zich niet hieraan houdt zal onbewust naar voren leunen en een zwakke indruk achterlaten.

#2           Glimlach

Een glimlach kan wonderen verrichten. Door te glimlachen bij een begroeting kan een positieve sfeer ontstaan. Tijdens een gesprek kan een glimlach ingezet worden om interesse en enthousiasme te communiceren. Het is echter van belang om aan te voelen wanneer een glimlach gepast is en niet te overdrijven. Door constant te glimlachen wordt er argwaan opgewekt bij de tegenpartij.

#3           Oogcontact

Ten slotte is het oogcontact een krachtig middel om een blijvende indruk achter te laten. Een spreker die oogcontact durft te onderhouden komt als betrouwbaar en zelfverzekerd over. Andersom kan de luisteraar interesse communiceren door periodes van oogcontact te hebben. Het hebben van oogcontact is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Door veel te oefenen met het hebben van oogcontact kan een spreker zich onderscheiden van zijn concurrenten.

Natuurlijk zijn er meer dan drie aspecten die de lichaamstaal typeren. Denk hierbij aan de kledingkeuze, handdruk en het spiegelen van het gedrag van de gesprekspartner. Hier zullen we in een toekomstige blog dieper op in gaan. Schrijf u gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om als eerste de nieuwe blogs te ontvangen.

Conclusie

Door dagelijks te letten op onze lichaamstaal kunnen we zelfverzekerder en geïnteresseerder overkomen. Door te letten op onze postuur, glimlach en oogcontact tijdens een gesprek vergroten we de kans op een succesvol resultaat. De lichaamstaal kan het cruciale onderscheid vormen tussen concurrenten aangezien velen te weinig waarde hechten aan de presentatie van de inhoud tijdens het gesprek.

 

Spread the love